Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Voda i vodni resurisi Riječkog područja

Donirano 245 tisuća kuna Gradu Rijeci za dječji park i Klinici za urologije KBCa Rijeka

05.12.2007.
Dvanaest riječkih tvrtki, Autotrans, Brodokomerc-nova, Dezinsekcija, Elektroprimorje Rijeka, Istravino, Jadrolinija, Luka Rijeka, Novi list, PIK Rijeka, RIO Rijeka, Transadria i KD vodovod i kanalizacija Rijeka, Gradu Rijeci su donirale 120 tisuća kuna za uređenje parka Pomerio i 125 tisuća kuna Klinici za urologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. 

Sredstva su prikupljena direktnom donacijom dvanaest tvrtki po 10 tisuća kuna za uređenje dječjeg parka na Pomeriju te donacijom prikupljenih sredstava dobivenih prodajom ulaznica za uspješno organizirani koncert "60 let".

Donaciju kojom će se pripomoći u uređenju parka Pomerio u ime Grada Rijeke primio je gradonačelnik Vojko Obersnel, dok su donaciju za Kliniku za urologiju, primili ravnatelj KBC-a Rijeka Herman Haller i predstojnik Klinike Željko Fućkar. Donacije je u ime svih dvanaest slavljenika uručio Slavko Lončar, predsjednik Uprave Jadrolinije, istaknuvši kako je veliko zadovoljstvo darivati najmlađe sugrađane, ali i KBC.
Nakon što je primio donaciju u ime Grada Rijeke, gradonačelnik se zahvalio riječkim tvrtkama što su umjesto uobičajenih proslava i domjenaka i odlučili se na zajedničku proslavu 60 godina poslovanja nizom događanja te dvjema donacijama koje će predstavljati trajan doprinos građanima Rijeke, te je predao riječ Branku Franceschiju, ravnatelju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, kako bi pojasnio novo oblikovno rješenje igrališta Pomerio u Rijeci.
Prema riječima Francheschija, igralište će biti jedinstven spoj dječjeg igrališta i umjetničkog djela koji predstavlja umjetnost angažiranu u životima ljudi. Dječje igralište zamišljeno tako da potiče i intelektualni razvoj djece koja će, igrajući se u zanimljivim labirintima s elementima riječkog modernizma, učiti o povijesti grada. Ideja je, dodao je, da mališani od mama i tata, nona i nonota, uče o prošlosti Rijeke koja nije zapisana u »službenoj povijesti«, a ustvari je bitna za identitet grada.
Projekt uređenja dječjeg parka Pomerio izradila je Karin Schneider, brazilska umjetnica koja trenutno živi u New Yorku. Projekt je izrađen u tradiciji lokalnog modernizma, a razrađen je tijekom jednomjesečnog boravka Karin Schneider u Rijeci. Projektom se u prostor namijenjen dijeci unosi unose elemeti lokalne urbane kulture i nasljeđa, a posebnu motivaciju dala je riječka modernistička arhitektuira 30-ih godina te doživljaj Rijeke kao svojevrsnog labirinta. Tako je planirano da dječji park ima labirint u crvenoj opeci, visinom prilagođenog djeci različitog uzrasta, ali i odraslima, slobodne pozornice te pergole po uzoru na zgradu u Ulici 1.maja 3 i 5. U sklopu igrališta, mlada će riječka umjetnica Ivana Mavrinac izraditi skulpturalni objekt u funkciji javne slavine, zasnovan na obliku vodospreme Vidikovac.

Fotogalerija