Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Voda i vodni resurisi Riječkog područja

U Opatiji počeo stručni skup o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti vodoopskrbe i odvodnje

12.10.2005.
U Grand hotelu Adriatic u Opatiji, svečanim je otvorenjem započeo stručno-poslovni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu "Prošlost, sadašnjost i budućnost vodoopskrbe i odvodnje - iskustva i izazovi", koji su povodom obilježavanja 120 godina pružanja organizirane javne vodoopskrbe i odvodnje na području Rijeke i okolice, organizirali KD Vodovod i kanalizacija i Grad Rijeka, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića. 

Suorganizatori danas započetog skupa koji će se održavati u Opatiji do 14. listopada su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva RH - Uprava vodnoga gospodarstva, Hrvatske vode te Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacija – gospodarsko interesno udruženje.

Sve sudionike i goste skupa je u ime članova Organizacijskog odbora i organizatora skupa, Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka pozdravio direktor ViK-a Željko Mažar. Istaknuvši da su budućnost i sudbina čovječanstva u milosti vode. Mažar je kazao da sudjelovanje preko 200 učesnika, eminentnih stručnjaka iz djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje iz Hrvatske i desetak zemalja Europe i svijeta na ovome skupu predstavlja potvrdu potrebe za razmjenom iskustva o trenutnim problemima vezanim za tu tematiku, kao i potrebu pronalaženja odgovora na buduće probleme. Iako skup predstavlja i doprinos proslavi javnih vodoopskrba svih gradova u Hrvatskoj koji bilježe više od stogodišnjice postojanja, Mažar je naglasak skupa stavio na definiranje jasne i opće prihvaćene strategije vodnog gospodarstva Hrvatske, s obzirom na dileme i pitanja koje se otvaraju s početkom pregovora za ulazak u Europsku uniju. Pravilna će strategija, po njegovu mišljenju, biti osnova za pregovore s EU, ali i nedvosmisleni odgovor na izazove 21. stoljeća.

U pozdravnom govoru, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel je istaknuo da velikih 120 godina vodoopskrbe i odvodnje u gradu Rijeci i okolici zaslužuje osobitu pozornost, jer nema mnogo gradova i regija u ovom dijelu Europe koji se mogu pohvaliti takvom obljetnicom. "Ona ponajprije svjedoči o visokom standardu života ljudi na ovom prostoru, te o njihovoj radišnosti, budući su upravo građani Rijeke i okolice, unatoč nepogodnoj konfiguraciji terena, napravili jedan od najsloženijih i najefikasnijih sustava vodoopskrbe i odvodnje," kazao je Obersnel. Napomenuo je i kvalitetu riječke vode, koja je zahvaljujući snažnom i nepresušnom vrelu "Zvir" oduvijek izdvajala pitkošću i okusom, a što će uskoro postati dostupno i u trgovinama budući da ubrzo počinje s radom i punionica izvorske vode. Obersnel je poručio da trebamo biti svjesni vrijednosti dostupnosti pitke vode, te da stoga moto "voda za život", kako glasi ovogodišnji moto Svjetskog dana voda, bude i moto razvoja i ulaganja u sustav vodoopskrbe i odvodnje.

Potrebu pojačane brige za budućnost, prvenstveno zbog toga što nam predstoji, kako se uvelike spominje, stoljeće bitke za vodu, istaknuo je Predsjednik Uprave Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije - gospodarsko interesno udruženje Ljubomir Novoselić. Budući da je Hrvatska izuzetno bogata vodenim resursima, zaštita voda od zagađenja u narednom razdoblju mora dobiti snažnu podršku svih koji u tom procesu i sudjeluju, kazao je Novoselić. Kada je položaj Hrvatske vodoopskrbe i odvodnje u europskom kontekstu u pitanju, on smatra da se u Hrvatskoj radi jednako kvalitetno ili nerijetko i kvalitetnije, što naravno treba konstantno unapređivati.

Da je Hrvatska bogata vodom vrhunske kakvoće po čemu smo među prvima u Europi istaknuo je u ime generalnog direktora Hrvatskih voda, gospodina Davorina Androšića izaslanik Miroslav Steinbauer, uputivši poruku Hrvatskih voda da čuvanje i gospodarenje vodnim resursima moraju biti iznad tržišta i biznisa, te da je dužnost očuvati čistu vodu u slavini koju zasad kao rijetki u Europi imamo.

U ime Uprave vodnoga gospodarstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Republike Hrvatske, pozdravnu riječ uputio je izaslanik državnog tajnika Uprave Zlatko Ladecki. Vodu je nazvao neprikosnovenim vladarom opstanka ljudskog roda, zbog čega Hrvatska može kako je istaknuo biti sretna jer posjeduje velike količine pitkih voda. Zabrinutost je međutim iskazao zbog nedovoljne razvijenosti odvodnje otpadnih voda i njihova pročišćavanja.
Pozdrave prisutnima uputio je i izaslanik Predsjednika RH Stjepana Mesića i njegov savjetnik za gospodarstvo Dubravko Radošević te naveo neke od ključnih poruka Predsjednika koji se odnose na gospodarenje vodom. Između ostalog kazao je da Hrvatska ulazi u skupinu od 30 vodom najbogatijih zemalja na svijetu prema broju stanovnika, dok u Europi drži visoko treće mjesto. Dobro upravljanje vlastitim vodenim resursima i izvorima pitke vode, ulaganje u modernizaciju i proširenje vodoopskrbnog sustava, pažljiva regulacija hrvatskog tržišta vode od strane države, neke su od najvažnijih poruka koje je u ime Predsjednika Mesića iznio Radošević.

Tijekom radnog dijela skupa, 12. i 13. listopada, bit će predstavljena četrdeset i tri znanstveno-stručna rada autora iz Austrije, Izraela, Njemačke, Rumunjske, SAD, Srbije i Crne Gore, Švicarske, i zemlje domaćina Hrvatske. Prvi radni dan posvećen je vodoopskrbi, dok je drugi dan posvećen odvodnji. Skup je popraćen i predstavljanjem proizvodnih programa i usluga više od trideset sponzora, koji su izloženi u predvorju kongresne dvorane Grand hotela Adriatic. U petak, 14. listopada, za sve zainteresirane sudionike bit će organiziran obilazak izvorišta Zvir, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti i znamenitosti grada Rijeke.

Ideja vodilja za organiziranje skupa ovog tipa je razmjena i ocjena iskustava u dosadašnjoj politici i postignutim rezultatima vodoopskrbe i odvodnje, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Skup bi trebao ponuditi i raspravu o promjenama koje čekaju komunalna društva, jedinice lokalne samouprave i Hrvatsku u cjelini s obzirom na postupak pridruživanja Europskoj uniji, te o ulozi i značaju nacionalnih udruženja vodovodnih i kanalizacijskih službi u Europskoj uniji.
Osim predstavljanja vodoopskrbnih i kanalizacijskih djelatnosti i pojedinih službi, na skupu će biti, među ostalog, i riječi o značaju i rezultatima hidrogeoloških istraživanja s posebnim naglaskom na specifičnosti krško brdovitog područja, zaštiti, monitoringu i analizi kakvoće izvorišne vode, specifičnostima i implementaciji HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points, Analiza opasnosti i kritične kontrolne točke) sustava u komunalna društva, te o iskustvima i problematici primjene najsuvremenijih modernih metodoloških pristupa, poput GIS-a – geološkog informacijskog sustava i hidroinformatike, u procesu projektiranja, saniranja, nadzora i upravljanja vodovodnom i kanalizacijskom mrežom.
Uz tridesetak sponzora, glavni sponzor skupa tvrtka je PRONING DHI d.o.o. Zagreb, čije su glavne djelatnosti projektiranje u području upravljanja vodnim resursima, primjenom snažnih matematičkih modela i suvremene hidroinformatike, te pružanje specijalističkih “high-tec” konzultantskih usluga u rješavanju problema komunalne infrastrukture, zaštite prirodnog i urbanog okoliša kao i gospodarenja vodnim resursima.