Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Voda i vodni resurisi Riječkog područja

Obilježena 120. obljetnica vodoopskrbe i odvodnje

05.05.2005.

U srijedu dana 23. ožujka 2005. godine, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, s početkom u 18 sati, obilježili smo značajan jubilej – 120 godina vodoopskrbe i odvodnje na području Rijeke i okolice, u okviru obilježavanja Svjetskog dana voda (22. ožujak). Program, usko vezan na temu VODA, pripremili su učenici osnovnih škola Grada Rijeke uz nastup Ženske klape Kastav i dječjeg zbora Tratinčice. Kroz program uzvanike su vodile voditeljice AnaMarija Šušnjar, učenica OŠ Brajda i Irena Grdinić.
U predvorju je bila postavljena izložba Foto kino Kluba Rijeka, te likovni radovi na temu voda učenika OŠ Vežica - Slikovnica "Crna mrlja".

Prigodnim govorima uzvanicima su se obratili gradonačelnik Rijeke (mr.sc. Vojko Obersnel), direktor KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Rijeka (Željko Mažar), generalni direktor Hrvatskih voda (Davorin Androšić) i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva (Božo Galić).

Gradonačelnik Grada Rijeke, mr.sc. Vojko Obersnel u svom govoru spomenuo je veće investicije koje su u tijeku ili će tek započeti kako u vodoopskrbi tako i u odvodnji. Moto budućeg razvoja trebao bi i na našem području biti svjetski moto dekade pred nama "Voda za život". S ponosom je spomenuta činjenica da građani Rijeke i okolice još uvijek mogu piti vodu iz špine, a bogatstvo izvorišta na riječkom području upućuje na samo jedno – Rijeka je voda, a voda je život.
Nakon njega, riječi zahvale svim djelatnicima Društva uputio je i direktor Željko Mažar. O tome tko smo, gdje smo i kakvi smo, najbolje govore podaci sami za sebe. Više od 20 godina na riječkom području nije bilo redukcije vode. Vodovodni sustav dužine od 800 km, s oko 33.000 priključaka, ima ostvarenu priključenost od oko 99% (u Hrvatskoj je 75%). Gubici u vodovodnoj mreži svedeni su ispod 20% (u Hrvatskoj su oni 43%, koliko je vodoopskrbni sustav Društva imao 90-tih godina). Samo je jedan izvor, od njih sedam, iznad razine more. Sa svih šest priobalnih izvora voda se mora tlačiti na visinu od 500 m nad more, kroz 4 visinske zone, što vodoopskrbni sustav čini najsloženijim u Hrvatskoj. Kanalizacijska mreža duga je 278,5 km pri čemu se pročišćava preko 60% otpadnih voda, na među prvo izgrađenom uređaju za pročišćavanje na Jadranu. (u Hrvatskoj se pročišćava svega nešto preko 20% otpadnih voda).

Davorin Androšić, generalni direktor Hrvatskih voda u svom govoru upozorio je na težak, ali i nužan zadatak očuvanja vodnih resursa po kojima je Hrvatska u samom vrhu europskih država.
U svojem govoru Božo Galić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, najavio je dovršenje strateškog dokumenta upravljanja vodnim gospodarstvom - Vodnogospodarske osnove Hrvatske, te najavio izmjene Zakona o vodama za listopad ove godine, a mjesec dana kasnije i novi Zakon o financiranju vodnog gospodarstva.