Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Voda i vodni resurisi Riječkog područja

Predavanje „Rijeka je voda, voda je riječka voda" u HNK Ivana pl. Zajca

08.03.2019.
U mjesecu obilježavanja Svjetskog dana voda i ove se godine prikazuje predstave Voda u HNK Ivana pl. Zajca. Bila je to ponovna prilika za održavanjem edukativnog predavanja na temu vode prije početka predstave. Za više od šezdeset učenika starijih razreda osnovne škole iz Matulja i nastavno osoblje u pratnji  edukativno je predavanje „Rijeka je voda, voda je riječka voda“ održao 8. ožujka 2019. godine direktor našeg Društva Andrej Marochini.

Predavanje je poslužilo i kao svojevrsna najava Svjetskog dana voda koji se ove godine obilježava pod sloganom „Voda za sve. Nikoga ne smijemo ostaviti po strani“. Ovakvim i sličnim obrazovnim aktivnostima nastavlja se naša edukativno-odgojna uloga.

 
U mjesecu obilježavanja Svjetskog dana voda ponovno se izvodila predstava Voda u HNK Ivana pl. Zajca, prije čijeg je početka 8.3.2019. održao edukativno predavanje na temu vode direktor KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Andrej Marochini.

 

Novela „Voda” objavljena je prvi put 1927. godine u zbirci „Priče s ostrva, iz grada i sa planina”. Osim snažnih motiva suše, žeđi i nevremena, važan element priče je i socijalna dinamika odnosa pojedinca i grupe unutar male otočke zajednice živopisnih likova.
Dječak Vlado, središnji lik, zapravo je sam autor koji provodi djetinjstvo na otoku i sprema se za ulazak u svijet odraslih – odlazak na školovanje u grad, daleko od otoka i daleko od roditelja. U Velom Selu, u kojem provodi svoje posljednje dane, tri mjeseca nije pala kiša. Zemlja, ljudi i životinje trpe veliku žeđ, pod snažnom žegom sunca nemir među stanovnicima Velog Sela raste, priroda je neumoljiva i tjera ljude da se prilagode njezinim zakonima. Na rivi se čeka bunar-lađa koja će utažiti žeđ onima koji već danima žeđaju, no nestrpljenje je veliko i cijelo mjesto kao da prati nekontroliranu i nezaustavljivu koreografiju žeđi i nemira. A kad bunar-lađa konačno stigne i - neobavljena posla – ode počinju se nad otokom skupljati oblaci najavljujući veliku neveru i velike kiše, koje će donijeti i previše vode.