Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Voda i vodni resurisi Riječkog područja

Predstavljena obnovljena vodosprema Podvežica

22.03.2019.
U četvrtak, 21. ožujka 2019. godine,  svečano smo predstavili obnovljenu povijesnu vodospremu Podvežica. Riječ je o trećoj obnovljenoj povijesnoj vodospremi u sklopu projekta obnove četiri povijesne vodospreme više od 100 godina starog sušačkog vodovoda - Pećine, Križ, Podvežica i Vidikovac – Bulevar, te njihova stavljanja u funkciju javnog korištenja.
U obnovu povijesne vodospreme Podvežica uloženo je oko 272 tisuća kuna. Radove na sanaciji pročelja i ostale građevinske radove izvodila je tvrtka „Zanatoprema“ Rijeka, dok je tvrtka „Kvarner gradnja“ d.o.o. Rijeka bila zadužena za uređenje zemljane površine uokolo vodospreme.
Od svih povijesnih vodosprema sušačkog vodovoda jedino danas predstavljena obnovljena vodosprema Podvežica, ukupnog kapaciteta 500 m3, nije u funkciji vodoopskrbe, i to od 70-tih godina dvadesetog stoljeća, nakon što je u neposrednoj blizini sagrađena nova vodosprema Vežica, deset puta većeg kapaciteta.

 
Povijesna vodosprema Podvežica
Ovaj lijepi prostor, kao i ostalih povijesnih riječkih vodosprema, planira se dijelom otvoriti za javno korištenje. U očuvanom i sada obnovljenom povijesnom objektu – vodospremi Podvežica, planira se urediti svojevrsni mali tehnički muzej „Gorskog vodovoda Trsat – Sušak“ s eksponatima na temu vode, izvora, vodotoka, perila, fontana, šterni i povijesti vodoopskrbnih sustava Rijeke i Sušaka.

Prilikom predstavljanja revitalizacije vodospreme Podvežica organizirana je i izložba dječjih radova polaznika radionice Vodni agent Rijeka u riječkim osnovnim školama Podmurvice, Zamet i Brajda, kao i nastup vokalno instrumentalnog trija Diversity.

Fotogalerija