Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Voda i vodni resurisi Riječkog područja

Sudjelovali smo na međunarodnoj konferenciji "Voda za sutra"

16.10.2019.

U organizaciji KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Rijeka i partnera Društva vodna agencija iz Slovenije 11. listopada 2019. u Kompleksu izvorišta Zvir održan je prvi dan međunarodne konferencije „Voda za sutra“. Središnja tema događanja u Rijeci bila je održivo upravljanje i zaštita vode.

 

 

Peto izdanje konferencije koja se ove godine održala na trima lokacijama – Rijeci, Karlovcu i Rogaškoj Slatini - okupilo je više od pedeset sudionika iz vodnoga sektora, nevladinih organizacija i obrazovnih institucija iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Češke, Mađarske, Belgije i Izraela. Događanje su svečano otvorili direktor KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Rijeka Andrej Marochini i voditeljica programa Društva vodna agencija Majda Adlešić.

Nakon održanog uvodnog govora direktor KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Rijeka Andrej Marochini prisutne je upoznao s provedbom EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ vrijednog 1,76 milijardi kuna i financiranog bespovratnim europskim sredstvima. Uslijedila su predavanja ostalih isporučitelja vodnih usluga iz Karlovca, Novog Sada, Segedina, Krškog i Ostrave na temu prekogranične suradnje i udruživanja dionika vodnoga sektora, budućnosti vodoopskrbe i odvodnje te učinkovitog upravljanja i zaštite vodnih resursa. Nakon održanih izlaganja i rasprave za sve je sudionike organiziran stručan obilazak izvorišta Zvir i posjet parku Pomerio u koji je ugrađen vodopropusni beton.

Preostali dio programa na temu ugrožavanja kvalitete vode za piće, recikliranja otpadne vode i njezine ponovne uporabe nastavljen je u poslijepodnevnim satima u Karlovcu u prostoru slatkovodnog akvarija „Aquatika. Predavanjima je prethodio obilazak uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Karlovca i Duge Rese trećeg stupnja pročišćavanja, sufinanciranog bespovratnim europskim sredstvima.

Drugi dan konferencije održan je u Rogaškoj Slatini na temu vode u obrazovnom procesu. Bila je to prilika za predstavljanje dosadašnjeg razvoja projekta Vodni agent Rijeka koji KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. u suradnji s Društvom vodna agencija i riječkim osnovnim školama provodi drugu godinu zaredom, a sve u cilju promocije racionalne i odgovorne potrošnje vode.


Fotogalerija