Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Voda i vodni resurisi Riječkog područja

Potpisan Ugovor o dodjeli sredstava za riječki CEKOM

05.05.2020.

U Zagrebu je jučer, 4. svibnja 2020. godine, u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta potpisan Ugovor o dodjeli sredstava za projekt Centar kompetencija za pametne gradove kojeg predvodi gradska tvrtka Smart RI d.o.o. Trogodišnji projekt riječkog Centra kompetencija za pametne gradove vrijedan je 149.631.384,15 kuna. Za njega su iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020 osigurana bespovratna sredstva iz EU fondova u iznosu od 95.357.525,75 kuna. 

Preostali iznos, od 54.273.858,40 kuna, iz vlastitih sredstava osiguravaju partneri - njih ukupno dvadeset. Jedan od partnera je i ovo Društvo - KD Vodovod i  kanalizacija d.o.o.
Ugovor su potpisali ministar Darko Horvat ispred Ministarstva gospodarstva, Tomislav Petric ispred Središnje agencije za financiranje i ugovaranje te direktorica društva Smart RI d.o.o., prijavitelja projekta, Tina Ragužin. Potpisivanjem Ugovora ujedno je i službeno obilježen početak projekta.

Projekt riječkog Centra kompetencija za pametne gradove je rezultat zajedničke prijave i razrade šest istraživačko-razvojnih projekata od strane 20 partnera.
U iduće tri godine, koliko će trajati implementacija projekta, projektni partneri će u suradnji razviti čak 36 inovativnih proizvoda i usluga u području tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom. Razvoj proizvoda do razine spremnosti za komercijalizaciju u formatu pilot projekata provodit će se upravo u gradu Rijeci, čime će se doprinijeti razvoju Rijeke kao pametnog grada, a život stanovnika učiniti boljim i udobnijim.

Riječki Centar kompetencija (CEKOM) za pametne gradove okuplja 17 trgovačkih društava i tri istraživačko-razvojne institucije, a pored poduzeća Smart RI d.o.o. u vlasništvu Grada Rijeke, kao nositelja projekta i upravitelja konzorcija, ovaj inovacijski klaster čine Sveučilište u Rijeci, Ericsson Nikola Tesla d.d., Hrvatski Telekom d.d., Combis d.o.o., Energetski institut Hrvoje Požar, 3tCable d.o.o., Alarm Automatika d.o.o., Elektrokovina d.o.o., Energo d.o.o., Exevio d.o.o., Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, IOLAP Inc., KD Vodovod i kanalizacija d.o.o., Kreativni odjel d.o.o., Pomorski fakultet u Rijeci, Rijeka promet d.d., Apsolon d.o.o., Smart Sense d.o.o. i SmartIS d.o.o.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prilikom potpisivanja ugovora naglasio je kako je riječki Centar kompetencija za pametne gradove projekt s visokom dodanom vrijednošću i jedan od onih koji uvelike može pridonijeti razvoju gospodarstva, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.

KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. sa svojim stručnjacima sudjeluje u potprojektu SMARTCITY.4DII.

Potprojekt ima za cilj osigurati dostupnost različitih baza podataka te stvaranje informacijskog servisa za komunikaciju s građanima. Edukacijom zaposlenika uprave (osnaživanjem upravnih kapaciteta)dodatno će se pridonijeti Pametnoj upravi, odnosno transparentnoj javnoj vlasti i građanima dostupnim javnim i socijalnim uslugama. Poticati će se sudjelovanje građana u donošenju odluka te njihovom uključivanju u procese izrade strategija, planova i drugih dokumenata bitnih za lokalnu zajednicu.

Novi proizvodi/usluge:

  • Integralni sustav 4D inteligentne infrastrukture
  • Platforma 4DII
  • Sustav za automatsku obradu i prepoznavanje podzemne infrastrukture na osnovi radarskih zapisa.
  • Sustav inovativne inventarizacije i kontrole infrastrukture – I3Solutions
  • Sustav za nadzor objekata kritične infrastrukture

Inovativnost:

Uvođenje novih načina obrade, evidencije, inventarizacije, nadzora i analize komunalne infrastrukture u prostorno-vremenskoj dimenziji (4D). Integracija različitih informacija o komunalnoj infrastrukturi s drugim socio-ekonomskim informacijama i utjecajem kojeg komunalna infrastruktura ima na odvijanje poslovnih procesa pametnih grada (investicije, održavanje, kritična infrastruktura). Inovativne metode vizualizacije i prezentacije (pojačana stvarnost) podataka.