Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Voda i vodni resurisi Riječkog područja

Predstavljena obnovljena vodosprema Vidikovac

30.06.2020.
U utorak, 30. lipnja 2020. godine predstavili smo obnovljenu povijesnu vodospremu Vidikovac. Tim je događanjem ujedno okončan četverogodišnji projekt obnove povijesnih riječkih vodosprema „Gorskog vodovoda Trsat – Sušak“, u okviru kojeg su uz vodospremu Vidikovac dosad obnovljene vodospreme Pećine i Podvežica te prekidna komora Križ.
Vodosprema Vidikovac monumentalna je građevina vodno-komunalne arhitekture izgrađena 1914. godine u stilu visokog historicizma i manirizma, izuzetnog oblikovanja i položaja, s čije se terase pruža veličanstveni pogled na Deltu i Kvarner. Ovo impozantno zdanje zapremine 1500 m³ smješteno je na koti od 75 m.n.m. i danas vodom snabdijeva područje Sušaka – Bulevarda. Osim po svojim graditeljskim vrijednostima, vodosprema je specifična i po načinu korištenja obzirom da je jedina građevina te kategorije u gradu koja nije ograđena i koja se koristi kao javni prostor otvoren svima.

U obnovu vodospreme Vidikovac uloženo je nešto više od 858 tisuća kuna (s uključenim PDV-om). Zahvate na sanaciji pročelja i ostale građevinske radove izvodila je tvrtka „Zanatoprema“ Rijeka. Zbog proteka vremena i prisutnih devastacija, na građevini su izvedeni opsežni zahvati sanacije kako na betonskoj konstrukciji vidikovca i pergole, tako i na pročelju vodospreme koje je tom prilikom obnovljeno, i to u svojem izvornom izgledu i namjeni. Uz navedeno izvršeni su i radovi na zaštiti korita za glicinije, zatim zamjena ulaznih vrata i postava elektroinstalacija (rasvjete i video nadzora) te sanacija betonskih postolja za klupe. U okviru obnove izrađene su i dvije nove natpisne ploče prema originalnom predlošku, smještene s lijeve i desne ulazne strane u građevinu te ploča s nazivom vodospreme i godinom njezine izgradnje, postavljena iznad ulaznih vrata.

Prilikom predstavljanja obnovljene vodospreme Vidikovac, u njezinoj su unutrašnjosti izloženi grafiti na temu vode i rječkog kraja te prikaz vodovodne mreže u nadležnosti našeg komunalnog društva.

Fotogalerija