Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Voda i vodni resurisi Riječkog područja

Program obilježavanja Svjetskog dana voda

22.03.2021.
Na Svjetski dan voda, 22. ožujka 2021. godine u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, u organizaciji KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. i u suradnji s Gradom Rijekom, Odjelom za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke, započeo je program obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana voda na temu "Vrednovanje vode (Što voda tebi znači)" edukativnim predavanjem Mladena Iličkovića, novinara i urednika HRT-ove emisije „Eko zona“. 

Edukativno predavanje i prezentacija na temu vrednovanja vode i klimatskih promjena i sa ciljem osvještavanja njezine važnosti radi očuvanja za buduće naraštaje prenosilo se uživo na portalima: Moja Rijeka, Pod Učkun, Tunera.info, Torpedo media, Lanterna magazin i Trend 51.  U sklopu predavanja prikazani su film „Posljedice proizvodnje hrane i lijekova” i reportaža iz emisije „Eko zona” o inovativnim načinima borbe protiv gubitaka vode.
Na skupu su govoriti i zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i direktor Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini.

Program obilježavanja nastavljen je i u utorak, 23. ožujka 2021. otvorenjem na riječkom Korzu izložbe fotografija pod nazivom „Vrednovanje vode kroz povijest riječkih vodosprema i budućnost EU projekta aglomeracije Rijeka“. Riječke vodospreme, a posebno obnovljene povijesne riječke vodospreme Pećine, Križ, Podvežica i Vidikovac su simbol stoljetne brige o vodno-komunalnom standardu Riječana, podsjetnik na vodno izobilje koje baštinimo i koje smo odgovornim raspolaganjem i adekvatnom zaštitom dužni očuvati za buduće naraštaje. U smislu čuvanja vodnog bogatstva našeg kraja i daljnjeg uživanja u prirodno nam danim vodnim bogatstvima izložba je posvećena i EU projektu „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, jednom od najvećih projekata vodno-komunalnih direktiva u Republici Hrvatskoj, vrijednom oko milijardu i 760 milijuna kuna za koji su osigurana bespovratna EU sredstva. Izložbu će se moći razgledati do 30. ožujka 2021.

Istog dana su se svi zainteresirani građani mogli upoznati sa zanimljivim informacijama o povijesti susačkog vodovoda i najpoznatijim riječkim vodospremama putem informativnih postolja postavljenih na deset lokacija unutar parka Ive Lole Ribara i vodospreme Vidikovac, u sklopu događanja „Šetnja kroz povijest sušačkog vodovoda“ .
Od 17. do 22. ožujka 2021. u izlozima Grada Rijeke (Korzo 16) bili su izloženi likovni radovi članova Mladih čuvara okoliša Društva Naša Djeca pod nazivom „Kap po kap i teče jedan slap“.

Ovogodišnji 28. po redu Svjetski dan voda pod sloganom “Vrednovanje voda” odgovara na pitanje “Što voda znači tebi?”. Poziv je to diljem svijeta na iznošenje vlastitih priča, iskustava i razmišljanja o značenju vode, a koji su pod ključnom rijeci Water2Me predstavljeni na društvenim mrežama i u Izvješću Ujedinjenih naroda o razvoju na području voda. Ova digitalna kampanja ima za cilj osvijestiti i približiti poimanje pojedinca o vrijednosti vode s ekonomskog, socijalnog ili kulturološkog aspekta.
Posljedice klimatskih promjena osjećaju se u svim dijelovima svijeta. Polarne ledene ploče tope se, a razina mora raste. U nekim regijama sve češće dolazi do ekstremnih vremenskih uvjeta i kiša, dok se u drugima javljaju sve intenzivniji toplinski valovi i suše. Društva koja na vrijeme ne počnu provoditi mjere prilagodbe mogu se suočiti s negativnim posljedicama klimatskih promjena za okoliš i gospodarstvo, čime se ugrožava njihov održivi razvoj. Prilagodba klimatskim promjenama podrazumijeva predviđanje negativnih učinaka klimatskih promjena i poduzimanje odgovarajućih mjera kako bi se spriječila ili minimizirala šteta koju one mogu uzrokovati. Primarni cilj prilagodbe je smanjenje klimatske ranjivosti posebnih područja, gospodarskih sektora ili stanovništva.

Fotogalerija