Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Voda i vodni resurisi Riječkog područja

Program obilježavanja Svjetskog dana voda 2018.

14.03.2018.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda i ove godine organiziramo u suradnji s Gradom Rijeka višednevne manifestacije i brojne programske aktivnosti u koje će biti uključeni učenici riječkih osnovnih i srednjih škola. Po prvi puta surađujemo s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca, kao generalni sponzor predstave Voda.

Program obilježavanja Svjetskog dana voda:

 • 16. ožujka, u 18 sati, Foyer HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
  Predavanje dr.sc Olge Perić „Brački ciklus Vladimira Nazora“, kojim će se predstaviti Nazorov spisateljski opus posvećen otoku na kojem se rodio i životnim uvjetima u kojima i o kojima je pisao.
 • 17. ožujka, 19.30 sati, HNK Ivana pl. Zajca
  Premijera predstave „Voda“ Vladimira Nazora.
  Redatelj i koreograf je Matija Ferlin, a autor adaptacije i dramaturg je Goran Ferčec. Glavnu ulogu, dječaka Vladu, igra Jelena Lopatić. Predstava je nastala u spajanju ansambala Hrvatske drame i Baleta riječkog HNK, a realizira se kao pripremni projekt u sklopu Europske prijestolnice kulture, budući da je voda jedna od tri velike tematske cjeline programa ovog velikog kulturnog događaja te je ujedno naizgled nespojiva suradnja gradskog kazališta i komunalne djelatnosti.
 • 20. ožujka:
  od 10 sati, različite lokacije u gradu Rijeci
  Mladi čuvari okoliša Društva „Naša djeca“ Rijeka dijelit će prigodne edukativne letke i njihove će Plave patrole među građanima Rijeke provesti anketu o poznavanju vode.

  u 12 sati, Vodosprema/prekidna komora Križ
  Predstavljanje obnovljene Vodospreme/prekidne komore Križ s uređenim vidikovcem na krovu uz umjetnički program učenika Salezijanske klasične gimnazije i Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov iz Rijeke. 

  u 13 sati, Konferencijska sala Astronomskog centra Rijeka
  U blizini vodospreme uređena je pješačka staza koja vodi do Astronomskog centra Rijeka u kojem će predstavnici Akademskog astronomskog društva za učenike riječkih osnovnih škola održati predavanje na temu "Potraga za vodom u Sunčevom sustavu".
 • 21. ožujka, 12 sati, HKD na Sušaku
  Izložba fotografija snimljenih na terenskim radionicama Mladih čuvara okoliša Društva „Naša djeca“ Rijeka.
 • 22. ožujka:
  od 11 sati, Korzo, Izložba „H2O vodi Rijeke i riječkog prstena“ 
  Izložbom informativnog karaktera građanima se želi približiti djelatnost javne vodoopskrbe i odvodnje te podsjetiti na potrebu za zaštitom i očuvanjem vode i vodnih resursa. Izložbu će se moći razgledati do 29. ožujka 2018.

  u 12,30 sati, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ
  Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ održat će predavanja o važnosti vode: mr.sc. V. Piškur: „Voda i vodoopskrbni objekti u PGŽ“ i „Mikrobiološka ispravnost vode za piće i bolesti koje se prenose vodom“ te mr.sc. M. Randić: „Značaj močvara, rijeka, jezera i drugih vodenih površina u prirodi“.
  Nakon održanih predavanja za sve sudionike organiziran je obilazak laboratorija Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ uz stručno vodstvo.
 • 15. travnja, Vodosprema Vidikovac na Bulevardu
  Posjet vodospremi Vijeća mladih Benčić u sklopu radionice za djecu i mlade o riječkim izvorištima, vodospremama, čuvanju povijesnih podataka o crpljenju vode u Rijeci i kreativno izražavanje.
 • 21. travnja, 11 sati, foyer HNK Ivana pl. Zajca
  Predavanje „Rijeka je voda, voda je riječka voda“ predstavnika KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. učenicima riječkih srednjih škola.

 

Program ovogodišnjeg Svjetskog dana voda na temu "Priroda za vodu" predstavljen je u foyeru HNK Ivana pl. Zajca u pristunosti Vojka Obersnela, gradonačelnika Grada Rijeke, dr.sc. Marina Blaževića, intendanta HNK Ivana pl. Zajca, Mare Anjoli Vujić, direktorice Sektora za kulturu Rijeka 2020 EPK, Andreja Marochinija, direktora Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka, Jelene Kovačić , ravnateljice Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, Jelene Milić, koordinatorice Dječje kuće EPK te predstavnika autorskog tima predstave Voda - Matije Ferlina, redatelja koreografa, Gorana Ferčeca, autora adaptacije i dramaturga i Jelene Lopatić, nositeljice glavne uloge.

Predstavljanje programa obilježavanja Svjetskog dana voda 2018. u Rijeci