Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Voda i vodni resurisi Riječkog područja

Bogatim programom obilježen 29. Svjetski dan voda

25.03.2022.
Iako oku nevidljive, podzemne vode čine gotovo polovicu pitke vode na svijetu. Istraživanje, zaštita i održivo upravljanje podzemnim vodama temelj su daljnjeg opstanka čovječanstva i njegove prilagodbe klimatskim promjenama te odgovor na sve veće potrebe svjetske populacije za vodom. Bez podzemne vode nema života. Kako bi je očuvali za buduće generacije potrebna je suradnja svih.
Kako bi se istaknula važnost podzemnih voda te podsjetila i educirala šira javnost o njihovom značaju, obilježavanje ovogodišnjeg, 29. po redu Svjetskog dana voda bilo je posvećeno upravo njima. Od 18. do 28. ožujka 2022. godine, pod sloganom Podzemna voda: učinimo nevidljivo vidljivim, KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. u suradnji s Gradom Rijeka te gradskim institucijama i organizacijama osmislio je bogat program i održao brojne kulturno-edukativne aktivnosti na tu temu.

U petak, 18. ožujka, izložbom pod nazivom Važnost očuvanja vodnog bogatstva za budućnost: projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka”, započeo je tjedan obilježavanja Svjetskog dana voda. Izložba je postavljena na dvadeset gradskih postamenata, a progovara o značenju i važnosti EU projekta te nudi pregled korisnih informacija o izvršenim radovima i onima koji će uslijediti na području Rijeke i Kastva te općina Viškovo, Čavle i Jelenje.
Dovršetkom tog iznimno složenog projekta unaprijedit će se kvaliteta života građana, doseći europski standardi u upravljanju komunalnim otpadnim vodama, a povećanjem priključenosti na sustav javne kanalizacije i smanjenjem gubitaka u vodoopskrbnom sustavu doprinijeti zaštiti mora i kvaliteti podzemnih krških izvorišta. Skeniranjem QR koda na prvom postamentu, izložbu je bilo moguće razgledati uz jedinstvene zvukove riječke vode u njezinom svakodnevnom kruženju u prirodi kroz originalni audio-vizualni zapis „Riječka vodna simfonija“ autora Ive Vičića.

Program obilježavanja Svjetskog dana voda nastavljen je i u utorak, 22. ožujka. Događanje su otvorili direktor Kd Vodovod i kanalizacija d.o.o., Andrej Marochini i gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović, nakon čega su uslijedila predavanja vodnih stručnjaka na temu podzemnih krških izvorišta. Predavači prof. dr. sc. Zoran Nakić, dipl. ing. iz Zavoda za geologiju i geološko inženjerstvo, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Maja Oštrić, dipl. ing. geol. iz Hrvatskih voda, VGO Rijeka te mag. Vanda Piškur, dipl. sanit. ing. iz Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije govorili su o zaštiti i vrednovanju krških podzemnih voda, zonama sanitarne zaštite i kvaliteti riječkih krških izvorišta.

Kraće verzije predavanja bit će objavljene i na YouTube kanalu Društva(https://bit.ly/35FzXK8).

U nastavku programa predstavljen je audio-vizualni zapis Riječka vodna simfonija, umjetnika i tonskog snimatelja Ive Vičića. Ovaj jedinstveni materijal, sačinjen od zvukova riječke vode od izvorišta do izlijevanja u more, poziva na sinergiju čovjeka s prirodom te ukazuje na njihovu međuovisnost. Zapis je dostupan na YouTube kanalu KD ViK-a. Program je završen stručnim obilaskom nepresušnog izvora Zvir, što su svi zainteresirani građani mogli učiniti od 21. do 25. ožujka.

Na mladima svijet ostaje, pa je i dio aktivnosti bio posvećen upravo njima. U raspisanom nagradnom natječaju za najbolju kratku priču sudjelovali su osnovnoškolci Rijeke i okolice, a 23. ožujka odabrana su tri najbolja rada. Autori najboljih radova nagrađeni su prigodnim poklon bonovima.
Prvo mjesto s kratkom pričom Srce našega grada osvojila je Lorena Perčić, učenica 5. razreda OŠ Nikola Tesla. Drugo mjesto pripalo je Lei Milotić, učenici 6. a razreda OŠ Pehlin s pričom Voda - plavo zlato današnjice, dok je treće mjesto zauzela Lana Žigmundić učenica 6. razreda OŠ Brajda s pričom Vodena ljubav. Literarni radovi dostupni su na mrežnim stranicama DK VIK-a, a uskoro će biti dostupni i na KD VIK-ovom YouTube kanalu.

Svjetski dan voda obilježio se i 23. ožujka na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske gdje su održane edukativne radionice mladih čuvara okoliša Društva Naša djeca uz potporu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Tu su učenici riječkih škola izrađivali „vodeni plato“, uzorkovali vodu, ostavljali vodene tragove i pisali poruke s ciljem očuvanja i zaštite podzemne vode. Program je završen potpisivanjem povelje „Mladi čuvar okoliša – prijatelj vode“.

Program obilježavanja Svjetskog dana voda uveličale su i dvije kapljice riječke vode – KD VIK-ove maskote koje su građane darivale riječkom bocom i promovirale trend pijenja vode iz slavine.
U kontekstu ograničenog prirodnog resursa kojeg već danas nazivaju plavim zlatom, voda će zasigurno u budućnosti imati drugačije značenje i vrijednost, stoga kako bi njezine blagodati mogli uživati i naraštaji koji će nas naslijediti, važno je kako se prema njoj odnosimo već danas.

Fotogalerija