Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Voda i vodni resurisi Riječkog područja

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda otvorena izložba “Rijeka za čistu vodu”

17.03.2023.
Izložba je izrađena u sklopu usluge informiranja i vidljivosti projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“.

Svjetski dan voda obilježavamo već punih 30 godina kada je nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, Opća skupština UN rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Njime se iznova podsjećamo na važnost očuvanja vode, svim živim bićima iznimno dragocjenog resursa čija dostupnost uvelike ovisi baš o ljudskom utjecaju. Unatoč činjenici što voda neprestano kruži u hidrološkom ciklusu, samo ograničena količina pitke vode može biti iskorištena u određenom vremenskom razdoblju.

Stoga, ove godine ističemo važnost započinjanja i ubrzavanja promjena u svakodnevnom ponašanju svih nas kako bi se umanjili problemi oko dostupnosti i opskrbe pitkom vodom. Imajmo na umu da trebamo promijeniti način na koji koristimo i trošimo vodu. Svi zajedno trebamo nešto poduzeti.

Grad Rijeka i okolica mogu se pohvaliti obiljem izvora s pitkom vodom, što je posebno vrijedno onima koji žive na ovom području jer se radio o očuvanoj, čistoj, izvorskoj vodi. Posebnu blagodat pružaju i mnogobrojne riječke javne slavine, poznate „špine“. Njima se građanstvo direktno poziva na sigurno korištenje visokokvalitetne vode. „Špine” su odlični podsjetnici na neizmjerno vodno bogatstvo kojim Rijeka od davnina obiluje, a stalnim se ulaganjima u vodno-komunalnu infrastrukturu i odgovornim upravljanjem štiti i čuva. U pitkost i okus riječke vode svatko se može uvjeriti, jer su „špine” postavljene na brojnim gradskim lokacijama – ulicama, trgovima i plažama.

Pozivamo građane da očitaju QR kod koji se nalazi na postamentu posvećenom riječkim špinama i da uživaju u besplatnoj osvježavajućoj vodi od sada i pomoću interaktivne mape.

Naime, KD VIK na svojim je web stranicama objavio mapu s detaljnim lokacijama riječkih javnih špina, kako bi svima onima koji borave u gradu koji teče dodatno olakšao pristup besplatnoj pitkoj vodi.
Projekt mapiranja riječkih špina želi podsjetiti i na važnost smanjenja plastičnog otpada, pogotovo onog jednokratnog, i pozvati sve namjernike, slučajne prolaznike i turiste da svoje boce pune svježom riječkom vodom iz najbliže im špine.
Građani i svi oni koji se nalaze u našem gradu mogu uživati u osvježavajućoj riječkoj vodi sve do 15. listopada kada se špine, osim onih u strogom centru grada, gase do njihovog ponovnog otvaranja u travnju.

Uz posebnu pažnju posvećenu riječkim izvorištima koja osiguravaju sigurnu vodoopskrbu našeg grada, dio izložbe posvećen je generacijskom mega-projektu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Rijeka. Građani u ovom dijelu izložbe mogu saznati ciljeve, koristi i napredovanje u realizaciji ovog 234 milijuna EUR vrijednog europskog projekta.

Izložbu na Korzu moguće je razgledati do 27. ožujka 2023. 

 
Otvorena izložba na Korzu povodom Svjetskog dana voda 2023.