Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Voda i vodni resurisi Riječkog područja

Dan voda 2023: održane edukativne radionice za najmlađe

22.03.2023.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda u suradnji s Dječjom kućom riječki mališani uživali su u bogatom programu. 

U ponedjeljak, 20. ožujka, u suradnji s Dječjom kućom, KD VIK je za riječke mališane organizirao edukativnu radionicu Vodni agent. U goste su nam došli učenici trećih razreda OŠ SE Dolac, OŠ Brajda te Osnovne waldorfske škole. Radionicu su vodili vodni agenti iz Slovenije Jože Cvetko i Tatjana Kikec, a naši najmlađi sugrađani imali su priliku na zabavan i njima prilagođen način pobliže upoznati vodoopskrbni sustav.

Mobilna vodna stanica sadrži osnovne elemente vodoopskrbne i komunalne infrastrukture, a učenici su bili aktivno uključeni u sastavljanje cijevi za vodovodnu infrastrukturu, naučili su kako pročistiti zamućenu vodu, a mjerili su i koliko vode istječe iz slavine u jednoj minuti. Korištenjem dobivenih podataka bili su u mogućnosti izračunati koliko se vode troši pri različitim svakodnevnim aktivnostima kao što su pranje ruku, tuširanje, ispiranje wc-a, pranje posuđa i rublja, te izračunati dnevnu potrošnju vode u njihovom kućanstvu. Kroz ovaj proces, učenici su postali svjesni koliko vode troše svakodnevno. Također, naučili su da većina korištene vode sadrži zagađujuće tvari poput deterdženata, ostataka hrane i fekalija te da otpadnu vodu treba pročistiti prije njezinog ispuštanja u more. Usvojeno znanje učenicima će pomoći u razumijevanju nužnosti odgovornog korištenja vode i zaštite vodnih resursa.

Uz edukativnu radionicu Vodni agent, u Dječjoj kući 22. ožujka službeno je predstavljena i edukativna brošura "Zvirko i Dobrica za čistu vodu" koja je izrađena u sklopu EU projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka". Predstavljanju su prisustvovali učenici trećeg B razreda OŠ Nikola Tesla. Nakon čitanja slikovnice i zajedničkog razgovora o važnosti očuvanja vodnih resursa u Kino dvorani Dječje kuće učenicima je predstavljena i podvodna audio-vizualna šetnja "Rječina kroz 4 godišnja doba" autora Ive Vičića. 

22.3.2023. na Trgu 128. brigade HV u suradnji s Društvom "Naša djeca" Rijeka održana je i jednodnevna manifestacija pod nazivom "Kap po Kap" za sve mlade čuvare okoliša, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Cilj ove manifestacije bio je podizanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja vode kao izvora života te njezinog pravilnog korištenja. U sklopu radionice "V-kao Voda", mladi su izradili više od 20 plakata na temu vode. Na završnoj radionici na samom Trgu, još 15-ak plakata je izrađeno uz sudjelovanje zainteresiranih prolaznika.

Jedna od atrakcija manifestacije bila je i postava jednodnevne plošne izložbe na asfaltu na kojoj su bili izloženi plakati koje su izradili mladi čuvari okoliša. Izložba je bila otvorena za javnost od 10 do 13 sati. Posebno zanimljiva bila je viseća izložba likovnih uradaka koju su izradili mali čuvari okoliša iz Dječjeg vrtića Kvarner. Likovni radovi bili su postavljeni između gradskih svjetiljki, a postava je trajala od 10 do 13 sati.

Još jedna zanimljiva radionica bila je "Voda i kist" na kojoj su mali čuvari okoliša iz Dječjeg vrtića Kvarner likovno izražavali svoju kreativnost oslikavajući asfalt s kistom i vodom. Vodene kreacije i nastale slike trajale su dok se voda nije osušila. U okviru radionice "Pisanje poruka odraslima" posjetitelji su mogli napisati poruke odraslima o važnosti čuvanja vode i pravilnog postupanja s njom. Djeca - prolaznici bili su pozvani da se uključe u ovu aktivnost.

Radionica "Kapi vode - boje vode" održana je na Trgu 128. brigade HV od 10 do 12 sati. Na izloženo platno kapala se voda iz raznobojnih bočica kako bi se upozorilo ljude da svojim djelovanjem zagađuju vodu, koja je neophodna za život na Zemlji. Mala istraživačka radionica "Da li voda miriše?" također se održavala na Trgu 128. brigade HV od 10 do 12 sati za skupine mladih čuvara okoliša i drugih zainteresiranih.

Zainteresirani su sve do 23. ožujka mogli razgledati Izložbu "Voda" koja je bila postavljena u izlozima Grada od 13. ožujka, gdje su predstavljeni likovni, fotografski i drugi radovi mladih čuvara okoliša. 

Fotogalerija