Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Voda i vodni resurisi Riječkog područja

Korado Korlević i Tomislav Jurkić o vodi u svemiru

24.03.2023.
U sklopu obilježavanja Svjetskog dana u četvrtak, 23. i petak 24. ožujka u 19:00 sati u dvorani Astronomskog centra Rijeka ugledni hrvatski astronomi Korado Korlević i Tomislav Jurkić održali su besplatna predavanja za građanstvo.

KD VIK u suradnji s Astronomskim centrom Rijeka ugostio je dva renomirana hrvatska astronoma - Korada Korlevića i Tomislava Jurkića, koji su održali besplatna predavanja za građanstvo na temu "Voda u svemiru" i "Ima li vode na Marsu?".

Korado Korlević, jedan od najuspješnijih tragača za asteroidima svih vremena, otkrio je više od 1400 asteroida te sudjelovao u otkrivanju dvaju kometa. U svom znanstveno-edukativnom predavanju, Korlević se osvrnuo na teorije nastanka vode u svemiru, njenu količinu i dostupnost na planetima u Sunčevom sustavu te budućnost vode na Zemlji.

Dr. Tomislav Jurkić, diplomirani inženjer fizike i doktor znanosti, fokusirao se na pitanje ima li vode na Marsu. Uz istraživanje zvjezdane prašine, područje interesa su mu i meteorska astronomija, astrobiologija te popularizacija astronomije i fizike. Tijekom svog predavanja, Jurkić je predstavio najnovije spoznaje o temi vode na Marsu i dao uvid u mogućnosti daljnjih istraživanja.

Oba predavanja bila su iznimno dobro posjećena, a publika je imala priliku čuti najnovije informacije iz područja astronomije te se educirati o važnosti vode u svemiru. Korlević i Jurkić također su naglasili važnost popularizacije znanosti i poticanje mladih na istraživanje ovih tema.

Fotogalerija