Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Voda i vodni resurisi Riječkog područja

Predstavljena prva obnovljena vodosprema sušačkog vodovoda

20.03.2017.
KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. i Grad Rijeka u povodu Svjetskoga dana voda, 22. ožujka, predstavili su prvu obnovljenu riječku povijesnu vodospremu "Pećine". Vodosprema je uređena u sklopu projekta obnove četiri povijesne riječke vodospreme.
Gradonačelnik Rijeke i direktor KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Marochini na otvaranju obnovljene vodospreme Pećine povodom Svjetskog dana voda 2017. 

Uređenje prostora vodospreme Pećine vezuje se uz njeno uže okruženje u kojem su se nalaze sadržaji namijenjeni djeci predškolske i školske dobi. Izravno se naslanja na dječji vrtić "Vežica" smješten u zgradi nekadašnje Pučke škole koja je građena u isto vrijeme kad i vodosprema, dok se u neposrednoj blizini nalaze još osnovna škola "Vežica", vrtić "Galeb" i javni park u centru Podvežica.
U sanaciju vodospreme „Pećine“ krenulo se radi vidnih oštećenja nadzemnog dijela građevine. Sredinom listopada 2016. pristupilo se sanaciji pročelja, a svi su radovi bili gotovi do kraja studenog prošle godine. Vrijednost radova iznosi 126 tisuća kuna.

Kako se radi o vrlo kvalitetnom primjeru povijesne industrijske arhitekture iz prve polovice dvadesetog stoljeća radovi su povjereni specijaliziranoj tvrtki "Fidal" d.o.o. zbog njihove impresivne referentne liste na sanaciji sličnih objekata kao i licenci za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Namjeru da se ova vodosprema stavi u funkciju javnosti, odnosno riječke djece, već su prepoznali u obližnjoj školi i vrtiću. Unutarnji prostor vodospreme ukrašen je likovnim radovima školske djece, a dječji vrtić Vežica, za koji su otvorena vrata prema ovoj našoj vodospremi (kako bi djeca u nju mogla ući direktno sa svog dvorišta, bez izlaska na cestu) u svoj je program uvrstila korištenje vodospreme.

Potencijal vodospreme prepoznali su i u Društvu "Naša djeca" Rijeka koje će dio svojih aktivnosti u sklopu Škole mladih čuvara čovjekovog okoliša provoditi upravo na ovoj vodospremi Pećine.
Istovremeno započinje suradnja s Prirodoslovnim muzejom koji će dio svojih radionica provoditi u prostoru ove vodospreme.

Također će jedan dan u tjednu vodosprema biti otvorena i za građane. Pozivamo sve da u šetnji Vežicom i Trsatom ne zaobiđu ovu prekrasnu vodospremu koju dosad nisu mogli posjetiti.
Projekt obnove povijesnih vodosprema nastavlja se i dalje. Već su u tijeku radovi na vodospremi Sveti križ, a u naredne dvije do tri godine obnavljaju se i preostale povijesne vodospreme: Vidikovac i Podvežica.

Program vezan uz predstavljanje prve obnovljene riječke povijesne vodospreme "Pećina" uljepšali su nastupi djece iz Dječjeg vrtića Rijeka - PPO Vežica i OŠ Vežica te učenice Baletne škole Vežica, kao i prezentacija uzorkovanja i ispitivanja kvalitete vode u suradnji s djecom iz Društva "Naša djeca".

Predstavljanje prve obnovljene riječke povijesne vodospreme  

Fotogalerija