Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Voda i vodni resurisi Riječkog područja

Počelo je brendiranje riječke vode

22.03.2016.
Na Svjetski dan voda pokrenut je projekt promocije i brendiranja riječke vode iz špine. Projekt su na najljepšoj vodospremi riječkog vodoopskrbnog sustava Vidikovac na Bulevardu predstavili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa i direktor Komunalnog društva VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. iz Rijeke Andrej Marochini.

U početku će se riječka voda brendirati svijetloplavom staklenom čašom za vodu čije vizualno rješenje s natpisom "RIJEKA JE VODA. VODA JE RIJEČKA VODA." potpisuje Vesna Rožman. Čaša će ujedno biti i uporabni predmet i suvenir Rijeke u prigodnom pakiranju s podmetačima.

 
Na Svjetski dan voda 2016. započelo brendiranje riječke vode iz špine predstavljanjem stakle čaše za vodu čije vizualno rješenje s natpisom
 

Projekt se nastavlja izradom staklene boce, a ove promotivne aktivnosti nadovezuju se na planove obnove riječkih vodosprema te uređenja šetnice uz Rječinu, kao i na velike investicije u vodovod i odvodnju.
Također, postavljene su i dodatne gradske "špine" za pitku vodu za građane i posjetitelje grada i to na četiri nove lokacije u gradu: spoj Korza i Trga 128. Brigade, Jelačičev trg, Trsatske stube i Centar Zamet.
U ove početne korake u u brendiranju riječke vode, točnije za postavu "špina" na navedenim lokacijama i za izradu 1500 primjeraka čaša za riječku vodu, ukupno je izdvojeno 80.000 kuna.

Do ljeta ove godine, gradska će uprava, a zatim i komunalna i trgovačka društva, u svim svojim službenim i protokolarnim događanjima prestati koristiti komercijalne vode u bocama i koristiti isključivo riječku vodu iz "špine" u za to izrađenima čašama.
Dizajn čaše, ali i staklene boce za riječku vodu koja će biti predstavljena u budućem razdoblju, inspiriran je postojećim povijesnim predmetima koji se čuvaju u riječkim muzejima.
Dizajnersko rješenje za bocu riječke vode oblikom i bojom idejno se nastavlja na eksponat Muzeja grada Rijeke - bocu "soda vode", nekad vrlo popularnu u riječkim gostionicama i restoranima do '60-tih godina prošlog stoljeća, koju je muzeju poklonio Maksimilijan Peč za zbirku prikupljenih predmeta iz povijesti života Rijeke. Inspiracija za čašu bila je putna čaša Njegovog Veličanstva cara Josipa II. darovana prigodom posjete Rijeci 1775. zahvaljujući kojoj je i nastao prvi muzej čiji je sljednik Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja.

Uz predstavljanje čaše za riječku vodu iz "špine" najavljen je i projekt obnove povijesnih vodosprema. Prva na redu je vodosprema Pećine koja se nalazi na Donjoj Vežici. Prijedlog uređenja prostora vodospreme Pećine vezuje se na njeno uže okruženje u kojem su se nalaze sadržaji namijenjeni djeci predškolske i školske dobi. Ona se izravno naslanja na dječji vrtić "Vežica" smješten u zgradi nekadašnje Pučke škole koja je građena u isto vrijeme kad i vodosprema, dok se u neposrednoj blizini nalaze još osnovna škola "Vežica", vrtić "Galeb" i javni park u centru Podvežice.

Osim ove vodospreme planiraju se urediti i ostale vodospreme sto godina starog Gorskog vodovoda Trsat – Sušak, koji je i danas u funkciji. Riječ je o vodospremama Podvežica, Sv. Križ i Vidikovac na Bulevardu na kojoj je i počelo današnje brendiranje riječke vode.

Vodosprema Vidikovac građena je od 1913. do 1914. godine, i tijekom gradnje nazivana je „rezervoar III. na Bulevardu“. Zapremnina joj je 1500 metara kubičnih na koti 80 metara nad morem. Daljnjim zahvatima uređenja secesijskog prostora vodospreme Vidikovac na Bulevardu istaknut će se izuzetna arhitektonska, krajobrazna i urbanistička vrijednost ove lokacije.

Prijedlog uređenja uključuje zahvate kojima bi se u ovaj prostor vratile one vrijednosti koje će omogućiti kvalitetnije korištenje prostora, uključujući turističku prezentaciju i korištenje u kulturnim događanjima u gradu.

Kontinuirana i značajna ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju pokazuju odgovoran odnos Komunalnog društva VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. i Grada Rijeke prema postizanju visokih standarda.

Tako je u proteklom razdoblju (2010. - 2015.) u povećanje komunalnog standarda i kvalitetu pružanja usluge vodoopskrbe i odvodnje u Rijeci i riječkom prstenu investirano oko 443,5 milijuna kuna. Tim je sredstvima izgrađeno i već je u funkciji 69 kilometara vodoopskrbne mreže, 55 kilometara kanalizacije, 4 vodospreme, a izgrađeno je i 10 novih kanalizacijskih crpnih stanica. Dogradnjom sustava stvoreni su uvjeti za priključenje oko 1900 objekata na javnu kanalizaciju.

U ovom trenutku upravo je u tijeku realizacija projekata EIB-CEB i EBRD na širem riječkom području kojim se gradi još 26 kilometara vodovoda i 34 kilometra kanalizacije. Time će biti omogućeno priključenje još 955 objekata u Rijeci, Kastvu i Kostreni na sustav javne kanalizacije. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja ljeta.

Istovremeno, cijelo se vrijeme ulagalo u izradu projektnih dokumenata. U tijeku je priprema dogradnje sustava javne odvodnje na području aglomeracije Rijeka, jednog od najvećih projekata u komunalnom sektoru na području Republike Hrvatske. Tim projektom bi se u vrijednosti čak 1,6 milijardi kuna dogradila vodno-komunalna infrastruktura na području grada Rijeke i Kastva te općina Viškovo, Čavle i Jelenje. Na isti bi se način također izgradio nedostajući dio sustava javne odvodnje Bakar- Kostrena te Kraljevica kroz dva odvojena projekta ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna. Sva tri sustava javne odvodnje dobit će uređaje za pročišćavanje, najnovije generacije.

Fotogalerija