Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Voda i vodni resurisi Riječkog područja

Savjeti za korisnike zbog najave novog hladnog vikenda u Rijeci i na području riječkog prstena

10.02.2012.
Slijedom najavljenog novog vjetrovitog vremena s niskim temperaturama, a kako bi se spriječilo smrzavanje vode u instalacijama, savjetujemo korisnike da povremeno puštaju vodu na slavinama ili da je puste da ona kontinuirano kaplje preko noći, posebno u onim objektima u kojima se ne boravi i u kojima se voda ne troši. Ovaj trošak puno je manji od troška koji može nastati zbog potrebe saniranja cijevi nakon što dođe do njezina puknuća, a uzrokovanog povećanjem volumena vode tijekom njezina zaleđivanja. 
Mogućnost od smrzavanja je veća što se troši manje vode te što su instalacije izloženije većoj hladnoći, poput cijevi koje su plitko postavljene ili prolaze negrijanim dijelovima objekta kao što su garaže i podrumi.

Još jednom savjetujemo korisnicima da provjere način na koji su zaštićeni vodomjeri u vodomjernim oknima te dijelovi instalacije iza vodomjera za čije su održavanje zaduženi. Po potrebi neka ih dodatno toplinski zaštite termoizolacijskim materijalom. Kao toplinska zaštita mogu poslužiti i ploče stiropora ili kamena vuna. Dijelove instalacija, odnosno cijevi koje nisu ukopane, toplinski je potrebno zaštititi omatanjem izolacijskim materijalima u trakama ili već gotovim izolacijama za cijevi koje odgovaraju pojedinim profilima, a mogu se nabaviti u trgovinama vodovodnim materijalom i centralnim grijanjem.

Ukoliko korisnici usluge vodoopskrbe na području Rijeke i riječkog prstena ostanu bez vode, molimo da prvo provjere stanje instalacija u vodomjernom oknu i mogućnost okretanja ventila iza vodomjera. Ventil se nikako ne smije okretati na silu.

Ukoliko ventil nije moguće okrenuti potrebno je odlediti vodu u instalacijama postepenim zagrijavanjem. Najbrži način odleđivanja je pomoću isparavanja tople vode u oknu koje je zatvoreno s poklopcem ili omatanjem instalacija toplim tkaninama. Instalacije i vodomjer se nikako ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih ili njihovim zagrijavanjem pomoću uređaja s otvorenim plamenom.

Korisnici mogu puknuće vodomjera ili spojnog voda na javnu vodovodnu mrežu prijaviti na telefon Dežurne službe 211-906. Interventne ekipe Društva do daljnjega su u pojačanoj pripravnosti.