Riječka voda spada u vode krškog tipa i umjerene je tvrdoće (7.3 do 9.8. njemačkog stupnja tvrdoće).
Tvrdoća vode ovisi i o vrsti stijena u vodonosniku kroz koje voda prolazi na svom putu i čine je otopljene soli kalcija i magnezija. Voda je tvrđa ili mekša u ovisnosti o sadržaju iona karbonata i hidrogenkarbonata koji se međusobno povezuju s ionima kalcijevih i magnezijevih soli, koje prevladavaju u riječkoj vodi.
Jeste li znali?
Tvrdoća vode važna je prilikom upotrebe vaših kućanskih aparata kao što su perilice rublja i suđa.
Klasifikacija vode po tvrdoći prema Hartegradenu 1
1 Najzastupljenije je iskazivanje tvrdoće vode u njemačkim stupnjevima (onj ili odH) kojim se definira tvrdoća vode koja u jednoj litri ima otopljeno 10 mgCaO
Zanima Vas točan iznos tvrdoće naše vode?
Iščitajte podatak o ukupnoj tvrdoći vode u informaciji o kvaliteti vode s izvorišta. (izbornik
Kontrola kvalitete vode)
Vrijednost izraženu u mg/L CaCO3 podijelite sa 17.9.
Dobiveni rezultat je vrijednost izražena u onj odnosno odH.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da se voda koja se koristi za piće i pripremanje hrane ne podvrgava procesu omekšavanja.
MINERALI U RIJEČKOJ VODI
Riječka voda ne podvrgava se demineralizaciji ili omekšavanju, niti se obogaćuje dodavanjem kalcijevih ili magnezijevih soli.
Njezine prirodne prosječne vrijednosti su:
- 172,48 mg/L CaCO3 za tvrdoću (kako je vrijednost viša od 75 mg/L CaCO3, riječka voda nema negativan utjecaj na ravnotežu minerala u organizmu)
- 0,37 mg/L za Kalij
- 5,09 mg/L za Magnezij
- 50,02 mg/L za Kalcij.