Centrala 7:30 - 15:30      (051) 353 222
Dežurna služba 0-24      (051) 211 906
Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija d.o.o Rijeka

Riječke špine

U „gradu koji teče“ sve se vrti oko vode. Od imena grada vezanog uz moćnu i lijepu kršku ljepoticu, 18 kilometara dugu rijeku Rječinu, preko grba grada kojeg uz natpis "INDEFICIENTER" (nepresušan) čini dvoglavi crni orao uzdignutih krila držeći vrč iz kojeg se obilno izlijeva voda oko stijene, pa sve do imena ulica, parkova i naselja (Vodovodna, Mlaka, Potok, Školjić…) koja ih u potpunosti opisuju.

Poznato je da nam se oni koji jednom probaju riječku vodu kad tad zbog nje opet vraćaju. Posebnost riječke vode krije se očuvanoj i čistoj izvorskoj krškoj vodi, čija se zdravstvena ispravnost osigurava tek postupkom dezinfekcije klorovim-dioksidom. Stoga ni ne čudi što su o njezinoj kvaliteti od davnina satkane priče i legende, a danas je jedan od najsnažnijih promotora i simbola „grada koji teče“.

U osvježavajuću pitkost i ukusnost riječke vode svatko se može uvjeriti na slavinama i tuševima postavljenim na brojnim gradskim lokacijama – ulicama, trgovima i plažama. Poseban je osjećaj, posebno tijekom najveće ljetne žege, popiti ukusnu i hladnu vodu iz riječke „špine“ - javnih slavina. Njima se nastoje zadovoljiti osnovne ljudske potrebe za vodom i na najizravniji način pozvati na sigurno i svakodnevno korištenje visokokvalitetne vode, besplatno dostupne svima. Vidljivi su to podsjetnici na vodno izobilje i neizmjerno prirodno bogatstvo kojima ovaj grad od davnina obiluje, a koje se trajnim ulaganjima u vodnokomunalnu infrastrukturu i odgovornim upravljanjem adekvatno štiti i čuva.